Game-based learning & pedagogiek: European Schoolnet


Game-based learning omvat het ontwerpen en uitvoeren van klassikale activiteiten met spelprincipes. Gelijkaardige leerstrategieën gebruiken spellen als een manier om specifieke vaardigheden te ontwikkelen en actief leren aan te ontwikkelen.

Klassieke spellen hebben hun unieke toegevoegde waarde. Ze ondersteunen het creëren van een omgeving waarin leerlingen op een speelse en dynamische manier met leerstof kunnen omgaan. Door de leerlingen in het middelpunt van de leeropdracht te plaatsen, wordt hun persoonlijke wil om zich te verbeteren en hun vermogen om hun eigen werkelijkheid te creëren, ontwikkeld. Naarmate het spel vordert, onderzoekt de leerling-speler het studiemateriaal steeds opnieuw in verschillende contexten, waardoor uiteindelijk zijn eigen leertraject begint te bepalen. Games bieden de unieke kans om in de klas kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen in een nagebootste situatie in het echte leven en bieden studenten zo een veilige ruimte om te mengen, te leren en zich te ontwikkelen.

Aangezien games vaak in teamverband worden gespeeld, ondersteunen deze innovatieve pedagogische aanpak de ontwikkeling van sociale vaardigheden zoals effectieve communicatie, vriendschappelijke competitie, samenwerking, waardering voor verschillende perspectieven en kritische evaluatie van alternatieve punten.


Ten slot kunnen games ook worden gebruikt voor evaluatie, waarbij ze leraren de kans geven om te zien hoe hun leerlingen de lessen in de praktijk toepassen om bestaande genomen op te lossen en de verwachte resultaten te bereiken.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
European Schoolnet
Organisatie

Ontdek ook