Game-based learning & pedagogy: European Schoolnet


Game-based learning omvat het ontwerpen en uitvoeren van klassikale activiteiten met spelprincipes. Dergelijke leerstrategieën gebruiken spellen als een manier om specifieke vaardigheden te ontwikkelen en actief leren aan te moedigen.

Klassieke spellen hebben hun unieke toegevoegde waarde. Ze ondersteunen de creëren van een omgeving waarin leerlingen op een speelse en dynamische manier met leerstof kunnen omgaan. Door de leerlingen in het middelpunt van de leeropdracht te plaatsen, wordt hun persoonlijke wil om zich te verbeteren en hun vermogen om hun eigen werkelijkheid te creëren, gestimuleerd. Naarmate het spel vordert, onderzoekt de leerling-speler het studiemateriaal steeds opnieuw in verschillende contexten, waardoor hij uiteindelijk zijn eigen leertraject begint te bepalen. Games bieden de unieke kans om de in de klas verworven kennis en vaardigheden in praktijk te brengen in een nagebootste situatie in het echte leven en bieden studenten zo een veilige ruimte om te experimenteren, te leren en zich te ontwikkelen.

Aangezien games vaak in teamverband worden gespeeld, bevordert deze innovatieve pedagogische aanpak de ontwikkeling van sociale vaardigheden zoals effectieve communicatie, vriendschappelijke competitie, samenwerking, waardering voor verschillende perspectieven en kritische evaluatie van alternatieve standpunten.


Ten slotte kunnen games ook worden gebruikt voor evaluatie, aangezien ze leerkrachten de kans geven te zien hoe hun leerlingen de lessen in de praktijk toepassen om bestaande taken op te lossen en de gewenste resultaten te bereiken.

Log in or register to view the full educational resource

Registration only takes one minute.
Teachers share their learning resources and inspiration with you.
  • free learning resources;
  • for all ages and subjects;
  • easily searchable on lesson topic.
Register   Safe and free
Already a member?
European Schoolnet
Organisation

Discover also