Kwaliteiten van een creatie: Spreekoefeningen om de verbeelding te stimuleren


Bij het gebruik van deze lesfiches brainstormen je leerlingen erop los. Opgelet, dit gebeurt niet vrijblijvend. Elke brainstorm kan de aanleiding zijn van een discussie of een scène. Ze maken helaasverhalen, verhalen die ontstaan uit drie woorden en ze verzinnen zelfs een heel levensverhaal van de schoen die eenzaam aan de kant van de weg ligt. 

Daarnaast zijn ze ook bezig met het fantaseren over de verschillende functies die voorwerpen kunnen hebben. Zo kan een wortel voor de soep een steekwapen worden in een spannende context en openen ze denkbeeldige dozen en halen daar de gekste dingen uit. Ook worden ze experten in het maken van kettingverhalen, voorspellen ze elkaars toekomst aan de hand van een aantal kaarten en leren ze verhalen vertellen vanuit het standpunt van o.a. hun favoriete kledingstuk. 

Alsof dat nog niet genoeg is, laat je hen ook nadenken over wat er zou gebeuren als ze bepaalde verbodsborden zouden negeren en maken ze hun eigen versie van Wat Als, misschien wel als Woeste Willem en Brutale Bertha.

Dit leermiddel maakt deel uit van de dramabouwdoos voor de derde graad van De Spreekkamer.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Spreekkamer
Organisatie

Ontdek ook