Evolving Minds Project: Natuurlijke selectie in evolutie


Hoe leg je op een eenvoudige manier aan kinderen uit hoe natuurlijke selectie in de evolutie werkt?

Het Evolving Minds Project is een initiatief van het Child Cognition Lab Boston University dat aan de hand van eenvoudige boekjes het proces uit de doeken doet op kindermaat.

How the Piloses Evolved Skinny Noses is een eerste prentenboek over een denkbeeldige dierensoort die onder invloed van klimaatverandering en door natuurlijke selectie gaat evolueren: kortsnuitigen krijgen minder nakomelingen en langsnuitigen worden een dominante variant. 

Het boekje is gemaakt voor zes- tot achtjarigen en er is geen voorkennis over evolutie vereist is. De eenvoudige beschrijvingen van het gedrag van de dieren, hun voedingsgewoonten, voortplanting en veranderingen in het milieu leiden tot een correct inzicht in het mechanisme van natuurlijke selectie.

Onderzoek van Deborah Kelemen (ontwikkelingspsycholoog en directeur van het Child Cognition Lab Boston University) heeft immers uitgewezen dat kinderen (en veel volwassenen) evolutie spontaan zien als een doelgericht proces. Dat soort teleologisch denken ligt op latere leeftijd mede aan de basis van creationistisch denken en geloof in samenzweringtheorieën. Daarom moet die foutieve denkwijze best al voor het eind van het basisonderwijs worden rechtgezet.

Uiteraard is al het materiaal in het Engels.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Andere functie

Ontdek ook