Cirkelspel: Impact van ons koopgedrag


Een workshop in de klas om jongeren bewust te maken van de impact van hun koopgedrag op zichzelf, op de planeet en op toekomstige generaties.

De wereld is eigendom van alle mensen, de huidige en de toekomstige generaties. Dat betekent dat we onze natuurlijke bronnen op een duurzame manier moeten gebruiken. Wat we nemen, moeten we delen en ook teruggeven opdat de toekomstige generaties ook krijgen wat ze nodig hebben.

Achter deze schijnbaar evidente gedachte schuilt een pittige problematiek. Want we moeten rekening houden met mensen die we niet kennen en zelfs nooit zullen kennen, omdat ze geen deel uitmaken van onze leefwereld.

Doelstellingen

de spelers:

  • bewustmaken van hun impact op de planeet en op volgende generaties;
  • bewustmaken van de manier waarop deze impact kan bijgestuurd worden;
  • mogelijke samenwerkingen tussen gezinnen (consumenten) en ondernemers doen ontdekken;
  • leren denken in ethische cirkels.

Spelomschrijving
Tijdens het Cirkelspel worden de spelers opgedeeld in twee groepen: ondernemers enerzijds, gezinshoofden anderzijds.

Gezinnen hebben behoefte aan voeding, kledij, mobiliteit en huisvesting. Gezinshoofden zijn verantwoordelijk voor die behoeften. Daarvoor kunnen ze terecht bij ondernemers, want zij voorzien op dat vlak verschillende producten en diensten.

Ondernemers willen dat hun opbrengst zo hoog mogelijk is, waardoor gezinshoofden op bepaalde drempels botsen. Gezinshoofden kunnen oplossingen bedenken (samenwerken bijvoorbeeld), zodat ze op een betaalbare manier toch in alle behoeften kunnen voorzien.

Alle keuzes die gezinshoofden en ondernemers maken, hebben bovendien gevolgen voor de planeet en dus mogelijk ook voor toekomstige generaties. Enkel wanneer alle spelers - gezinshoofden en ondernemers - samenwerken, kunnen ze hun gezamenlijke impact onder controle houden.

Ontwikkeld door De Aanstokerij in opdracht van huisvandeMens Brussel, Mensen en Wetenschap vzw en in samenwerking met Muntpunt. Met steun van de Instelling Morele Dienstverlening Brussels Hoofdstedelijk Gewest en deMens.nu.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Aanstokerij
Organisatie

Ontdek ook