Postgraduaat Drama als leermiddel


In deze eenjarige opleiding leer je Drama als leermiddel (a.d.h.v. Mantle of the Expert) in al zijn facetten toe te passen in je klaspraktijk.  

Dit postgraduaat is een samenwerking tussen het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en het departement Onderwijs en Training van de AP Hogeschool.

Mantle of the Expert is een onderwijsmethode die in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werd ontwikkeld door dramadocente Dorothy Heathcote. Het is een vorm van procesdrama: de leerkracht creëert samen met de leerlingen een imaginaire wereld waarin ze op missie gaan om de opdracht van een (fictieve) klant tot een goed einde te brengen. De leerstof wordt op die manier tastbaar voor de leerlingen, met een sterk engagement en opvallende leerresultaten tot gevolg. Ze zijn immers gemotiveerd om inzicht in de leerstof te krijgen. Die kennis helpt hen namelijk om hun missie te doen slagen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een team van dierenredders worden, die op vraag van een ontredderde burgemeester, ontsnapte wilde dieren moeten lokaliseren, vangen en veilig terugbrengen naar de dierentuin. Tijdens hun missie leren ze alles over voeding, behuizing en verzorging en zullen ze uitgedaagd worden om na te denken over enkele ethische vraagstukken. Ze trekken de figuurlijke Mantel van een Expert aan om de juiste kennis en vaardigheden te vergaren. 

De cursus bestaat uit pedagogie en praktijk. In de loop van het opleidingsprogramma zullen de deelnemers zich ontwikkelen van een beginnend beoefenaar tot iemand die gevorderd is in het gebruik van de methode. Behalve de lesmomenten en de steun van een persoonlijk mentor, wordt er verwacht dat de deelnemers in hun eigen klas aan de slag gaan met de technieken die hen worden aangereikt. Het plannen, oefenen en reflecteren op het gebruik van Drama als leermiddel (Mantle of the Expert) is de sleutel in het eigen leerproces. 

Meer info over Mantle of the Expert én een studiegids van het postgraduaat vind je op www.mantleoftheexpert.be

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht, Ander

Ontdek ook