Workshop media mash-up


Propaganda kent voor jou geen geheimen meer. Met behulp van de mashup tafel manipuleren we de betekenis van beelden door ze in een andere context te plaatsen.
Nu de voortdurende mediastroom niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, is het soms moeilijk te achterhalen hoe die onze gevoelens, onze kennis en ons gedrag beïnvloedt. Tijdens deze workshop ondervinden leerlingen op een actieve manier wat propaganda is. Ze gaan aan de slag met beelden en ontdekken met behulp van de mashup tafel hoe deze van betekenis veranderen zodra je ze in een andere context plaatst.

De workshop Media Mashup kan geboekt worden voor 1 of 2 dagen.

Dag 1: Hoe herken je propaganda? Welke technieken worden in propagandafilms toegepast? Is propaganda iets van vroeger of is het ook vandaag nog actueel? Met behulp van de mashup tafel ontdek je hoe de betekenis van beelden eenvoudig gemanipuleerd kan worden door ze in een andere context te plaatsen. Wat gebeurt er met een beeld als je het naast andere beelden zet? Welke invloed heeft muziek op de perceptie van beelden?

Dag 2 (optioneel): Leerlingen gaan aan de slag met hun eigen propagandafilm. Na een uitgebreide brainstormsessie schrijven we een scenario, creëren we een storyboard en verwerken onze gefilmde beelden in een montage. Daarbij houden we uiteraard rekening met alle trucs en technieken uit de propagandamachine.

Doelgroep
14 - 18 jaar

Duurtijd
2 aansluitende dagdelen (1 hele dag; 1 dagdeel telt min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze)) 
4 aansluitende dagdelen (2 hele dagen; 1 dagdeel telt min. 2 uur - max. 3,5 uur (inclusief pauze)) 

Aantal deelnemers
max. 25 deelnemers per begeleider

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
JEF
Organisatie