Ontwikkeling en integratie van nieuwe (sociale) media in het basisonderwijs: Cursus


Mediawijsheid is een ruim begrip. De termen cyberpesten, sexting, online identiteit van leerlingen en leerkrachten, maar ook zaken zoals portret- en auteursrecht zijn reeds goed ingebed in een schoolvisie. De snelle evolutie van nieuwe media maakt dat je als schoolteam steeds voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Sociale media zijn niet meer weg te denken uit de leefwereld van de jongeren waarmee je dagelijks werkt. Je wenst ook vaardiger te worden in het herkennen van fake news. De lancering van ChatGPT baart je zorgen. Vroeg of laat duiken er vragen of situaties op waarbij je best een duidelijk plan van aanpak hebt.

Programma
Het eerste deel van deze nascholing biedt jou een kader aan om een mediawijze leerlijn op school uit te bouwen. In de eindtermen wordt mediawijsheid als één van de sleutelcompetenties opgenomen. Hoe werk je hieraan? Maar vooral, hoe integreer je dit op een duurzame manier op jouw eigen school. Hoe betrek je bij het opstellen van de leerlijn de verschillende beoogde doelgroepen: leerkrachten, leerlingen en ouders? De uit te schrijven leerlijn volgt de mediagroeilijn en vertrekt vanuit de 5 leerdoelen: informeren, interageren, creëren, amuseren en verweren.

In het tweede deel ga je dieper in op een aantal educatieve tools. Je verkent o.a. de materialen van het project De schaal van M, de thema’s waarover Mediawijs en Medianest boeiend lesmateriaal hebben ontwikkeld, alsook de educatieve projecten van Nieuws in de klas, Gamekunde, Het Archief voor Onderwijs, Interland…

Dit doen we a.d.h.v. zeer interactieve werkvormen. Daarbij maak je steeds de terugkoppeling naar de eindtermen mediawijsheid. Je wisselt praktijkvoorbeelden uit met andere deelnemers. Je verkent eerst de verschillende thema’s om vervolgens de nodige actiepunten uit te werken op jouw eigen school.

Gebruik

Je brengt je eigen laptop of Chromebook mee en de oplader. Je hebt geen specifieke software nodig. Indien het toestel in schoolbeheer is, check bij de ICT-verantwoordelijke of je toegangsrechten hebt om extensies of add-ons te installeren.


CNO UAntwerpen: Ontwikkeling en integratie van nieuwe (sociale) media in het basisonderwijs

Plaats en data

  • tot
  • Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken
    Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk
    België
Kies passende professionalisering: lees de kijkwijzer.

Kosten

132 euro, incl. cursusmateriaal en lunch

Ontdek ook

Dit is een openbaar leermiddel dat je zonder aanmelden kan bekijken.
Om dit leermiddel favoriet te maken, een score te geven of er op te reageren, meld je eerst aan.
Reactie toegevoegd. Herlaad de pagina om je reactie te bekijken.