Een echte Ridder. Jordy.: Armoede en uitsluiting bespreken op school


Samen Tegen Armoede wil armoede en uitsluiting bespreekbaar maken in de hele basisschool, omdat een op vijf kinderen in ons land in armoede leeft.

Daarom is er vanaf nu – naast de bekende verhalen over Robby en zijn vrienden voor de basisschool – ook lesmateriaal over Jordy, het kleine broertje van Robby dat op de kleuterschool zit.

Jordy staat symbool voor alle kleuters in armoede en laat je een kijkje nemen in het dagelijkse leven van een jongen die opgroeit in een kwetsbaar gezin. Het lesmateriaal is opgebouwd rond verhalen die aansluiten bij de leefwereld van kleuters. In de verhalen maak je ook kennis met Selma en Radko, twee klasgenootjes van Jordy die elk op hun manier te maken krijgen met uitsluiting.

Werken met Jordy maakt de kleuters ervan bewust wat armoede concreet betekent, thuis en op school. Ze zien hoe armoede voor uitsluiting kan zorgen en ontwikkelen empathie voor leeftijdsgenoten. Tegelijk voelen kinderen in armoede zich aanvaard en gesteund omdat ook hun verhaal aan bod komt.

Jordy kwam tot stand in samenwerking met Kolet Janssen (auteur) ,  Klaas Verplancke (illustrator) en Hogeschool Odisee, Bachelor Kleuteronderwijs.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Welzijnszorg vzw
Organisatie