Geopolis: Online tentoonstelling klimaat en vrouwelijke fotojournalisten


Géopolis is een fotojournalistiek en educatief centrum dat in 2017 werd opgericht. Je vind er ook enkel online tentoonstellingen:

Reis rond de wereld met vrouwelijke fotojournalisten

De tijden zijn aan het veranderen. De #metoo beweging heeft wereldwijd veel ophef veroorzaakt. Langzaam maar zeker neemt de gelijkheid in verschillende sectoren toe. Maar dit is niet overal het geval. De wereld van de fotojournalistiek is nog steeds een door mannen gedomineerd universum. Te veel redacties zijn nog altijd terughoudend om vrouwen naar gewelddadige conflictgebieden te sturen.

De ongelijkheid wordt weerspiegeld in de cijfers: hoewel gemiddeld 66% van de studenten aan de opleiding fotografie vrouw is, werden er in Frankrijk in 2017 van de 697 perskaarten slechts 97 uitgereikt aan vrouwelijke fotografen. Een agentschap zoals Magnum heeft sinds haar oprichting slechts 14 vrouwelijke fotografen erkend als lid, van de in totaal 95 fotografen.

Dit heeft sommige vrouwelijke fotojournalisten, zoals Véronique de Viguerie of Paula Bronstein er niet van weerhouden om een voorbeeld te worden voor de beroepssector, met bekende reportages over Jemen en Afghanistan. Toch is er nog een lange weg te gaan voordat het werk van vrouwelijke fotojournalisten dezelfde erkenning krijgt.

Door de publicatie van deze online tentoonstelling, samengesteld eind 2019, probeert Géopolis op haar eigen manier een  - kleine - bijdrage te leveren aan deze kwestie door het werk van vrouwelijke fotojournalisten en journalisten in de kijker te zetten. De online tentoonstelling geeft, door de lens van 10 vrouwelijke fotojournalisten een inkijk in de actuele situatie wereldwijd.

Klimaat

Het is nu algemeen erkend dat menselijke activiteiten een impact hebben op klimaatverandering, zo blijkt ook uit de vele opeenvolgende rapporten van de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Om terug te keren naar een periode die zo warm is als vandaag de dag, moeten we zo’n 125.000 jaar teruggaan in de tijd. Toen was er echter een hele andere oorzaak voor deze opwarming, gekoppeld aan een aanzienlijke variatie in zonneschijn. De huidige klimaatverandering onderscheidt zich van vorige klimaatveranderingen door de snelheid waarmee de aarde opwarmt en de invloed van de mens op dit proces.

De impact van menselijke activiteiten op het milieu duidt volgens sommige wetenschappers op het begin van een nieuw tijdperk. Volgens hen bevinden we ons niet meer in het Holoceen (de naam van het meest recente tijdperk) maar in het Antropoceen, een nieuw geologisch tijdperk dat gekenmerkt wordt door de invloed van menselijke activiteiten.

In verschillende hoofdstukken wordt uitgelegd wat klimaatverandering precies is, welke rol de mens hierin speelt en wat de uiteenlopende gevolgen zijn voor de bevolking in verschillende werelddelen. Daarnaast wordt er ingegaan op enkele mogelijke oplossingen op mondiaal niveau en reiken we jongeren concrete voorbeelden aan over de manier waarop ook zij hun steentje kunnen bijdragen. Aan het einde van elk hoofdstuk vinden de leerlingen de mogelijkheid enkele vragen te beantwoorden om zo hun kennis te toetsen.

Deze tentoonstelling, samengesteld door Géopolis op basis van het werk van Jean Jouzel, voormalig vicevoorzitter van het IPCC en Pierre Larrouturou, geeft een inzicht in de huidige situatie en schetst enkele ideeën voor de toekomst.

Deze site werkt het beste in Google Chrome.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Géopolis Brussel
Organisatie

Ontdek ook