Tegenwind, Armoede in België sinds 1800: Ervaringsdeskundigen


Eén Belg op zeven leeft in armoede. Dat is leven tegen de wind in. Met vlagen dringt de rauwe realiteit binnen in alle kieren van het leven. Armoede is altijd aanwezig, nooit helemaal afwezig. Ze beroert kleine en grote zaken en is vaak onzichtbaar - zeker voor de buitenwereld. De samenleving zit verveeld met het cijfer. Hoe het leven van mensen in armoede keren? Hoe ze uit de wind zetten? Veel antwoorden zijn mogelijk. Keuzes dringen zich op.

Acht ervaringsdeskundigen in armoede bezochten in 2017 musea en archieven in Vlaanderen en Brussel en ontdekten er historisch erfgoed over armoede. Aan de hand daarvan vertellen ze hun eigen verhaal. In de introductiefilm geven ze hun ‘definities’ van armoede. Niet alleen geldgebrek of materieel tekort, maar ook niet tastbare zaken, zoals gevoelens van uitsluiting, bepalen wat armoede voor hen betekent. Armoede raakt bovendien alle domeinen van het leven.

Deze video's werden gerealiseerd door LIMEL in opdracht van KADOC-KU Leuven. Met steun van Cera en in samenwerking met Welzijnszorg.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Oefen.be
Geen account? Surf dan naar oefen.be/121919.
KADOC-KU Leuven
Organisatie

Ontdek ook