Erfgoedradar


In en rond de scholen van de Mijnstreek bevindt zich heel wat cultureel erfgoed. Genoeg stof dus om op een leuke manier omgevingsgericht(er) te leren én aan erfgoededucatie te doen. Maak samen met de leerlingen van je klas (basisonderwijs) en de Erfgoedcel een prachtige Erfgoedradar: een album vol sporen uit het verleden, in de buurt van jouw school.
Weet jij bijvoorbeeld wat de straatnamen rond je school betekenen? Welke oud-leerlingen speelden een belangrijke rol? Hoe oud is het schoolgebouw en wie bouwde het? Deze en nog véél meer vragen kan je met je klas beantwoorden door een erfgoedradar te maken.
Ga als een echte speurneus op zoek naar de herkomst van straatnamen, neem interviews
af met bekende personen uit de buurt, ontdek de geschiedenis van oude gebouwen, natuurfenomenen, enzovoort.

De Erfgoedradar laat leerlingen actief omgaan met cultuur en erfgoed en leert hen dit te appreciëren. Zo speelt dit project in op context zes van het leergebied wereldoriëntatie ‘ruimte’.
Erfgoedradar helpt de eindtermen voor het lager onderwijs te bewerkstelligen. Hierbij begeleidt de Erfgoedcel elke school op maat. Zo geven we een introductieles en bemiddelen we o.m. met de plaatselijke heemkundige kring opdat zij een handje toesteken.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?