Gezondheid en ziekte, vroeger en nu


Schoolbezoek?

Let op: Vanwege het coronavirus is het nu even niet mogelijk om schoolgroepen in het museum te ontvangen. Desondanks zijn wij volop bezig met het ontwikkelen van online lesmateriaal dat aansluit bij het vakgebied Wetenschap en Technologie (W&T). Daarnaast sluit het materiaal aan bij de aanbodsdoelen in het primair onderwijs. We zijn op zoek naar enthousiaste testleraren. Hier lees je er meer over. 

Het is onze maatschappelijke opdracht om bezoekers te laten ontdekken wat het belang is van wetenschap voor het leven van nu. Met onze tijdelijke tentoonstelling Besmet! over epidemieën vroeger en nu zijn we actueler dan ooit. Daarom concentreren we onze onderwijsprogramma’s rond het thema gezondheid en is momenteel alleen het onderwijsprogramma 'Gezondheid & ziekte, vroeger en nu' voor groep 7-8 voor het primair onderwijs beschikbaar. 

Heeft u binnenkort een schoolbezoek of rondleiding gepland in het museum en heeft u hierover vragen? Neem dan gerust contact op met de servicedesk van het museum via info@rijksmuseumboerhaave.nl of telefonisch via 071-7519999. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen  09.00 en 17.00 uur.

Leerdoelen

De leerlingen:

Kunnen benoemen wie Herman Boerhaave was en wat hij deed als beroep.
Leren medisch onderzoek naar de patiënt uit de 17de eeuw te vergelijken met medisch onderzoek door een moderne arts.
Kunnen metingen verrichten aan hun eigen lichaam, met betrekking tot lengte, gewicht, temperatuur, hartslag en polsslag.
Leren kritisch kijken naar de metingen van hun eigen lichaam en ontdekken dat het per individu verschillend kan zijn of iemand ziek of gezond is. Ze leren dat men kijkt naar statistieken om te bepalen of je ziek of gezond bent.
Kerndoelen

Gezondheid en Ziekte sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Rekenen/Wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie. Dit zijn kerndoelen: 23, 33, 34, 37, 41, 53 en 56.

Praktische informatie

Beschikbaarheid: Het programma is te boeken op maandagen om 09:30 uur, 10:00 uur, 10:30 uur, 13:00 uur, 13:30 uur of 14:00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag om 9:00.
Begeleiders: Wij verzoeken u de leerlingen van te voren in groepjes van 5 à 6 leerlingen in te delen. We verwachten vanuit school 1 begeleider per groepje. Daarnaast verwachten wij een
actieve houding van de begeleiders.

Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Rijksmuseum Boerhaave
Organisatie