Turbulente leerlingen. Probleemgedrag op school positief aanpakken


Leerlingen zijn braaf, héél braaf. De meesten toch. Meestal.

Maar dus niet altijd. Soms gaan leerlingen door een turbulente periode. Een goede relatie met de leerling kan veel problemen voorkomen. Maar hoe doe je dat, wanneer je met probleemgedrag wordt geconfronteerd?

Hoe ga je het best om met thema’s zoals storend gedrag in de les, of met radicalisering, of agressie? Hoe voorkom je pesten, spijbelen of druggebruik? En wat kun je doen als er grensoverschrijdend gedrag werd gesteld? En vooral, hoe doe je dat met een maximale aandacht voor een positief schoolklimaat?

In dit boek komen niet alleen theoretische inzichten over probleemgedrag aan bod. Heel veel ervaringen uit de schoolpraktijk worden gebundeld en veelbelovende, inspirerende projecten worden gedetailleerd beschreven om heikele thema’s op school constructief aan te pakken. Het creëren van sterke sociale bindingen tussen leerling en school vormt daarbij de rode draad.

Dieter Burssens, maatschappelijk assistent en doctor in de criminologische wetenschappen, is wetenschappelijk onderzoeker bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, met zetel in Brussel. Hij is tevens lid van het TPO – Team Preventie Ontwikkeling en redactielid van het tijdschrift Welwijs.

Eef Goedseels, master in de sociologie en doctor in de criminologische wetenschappen, is wetenschappelijk onderzoeker bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, redactielid van het tijdschrift Welwijs en is als vrijwillig medewerker verbonden aan het Leuvens Instituut voor Criminologie.

Stefaan Pleysier, master in de sociologie en doctor in de criminologische wetenschappen, is hoofddocent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven. Hij coördineert, samen met Johan Put, de onderzoekslijn Jeugdcriminologie en Jeugdrecht aan het Leuvens Instituut voor Criminologie.

Nicole Vettenburg, doctor in de criminologische wetenschappen, was als onderzoeker verbonden aan de KU Leuven en als docente aan de Universiteit Gent. Zij is eindredacteur van het tijdschrift Welwijs, dat informatie brengt over de raakvlakken tussen welzijnswerk en onderwijs, en lid van het TPO – Team Preventie Ontwikkeling.

ISBN: 9789463711500

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Deze deelsite verzamelt leermiddelen om te werken met leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften en geeft inspirerende collecties om aan de slag te gaan met diversiteit.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook