Opgekikkerd: Bordspel dat kinderen helpt om faalangst-, pieker- en dwanggedachtes te veranderen in opkikkertjes


Hebben jouw leerlingen allerlei dwang –en piekergedachtes? Met Opgekikkerd leren kinderen om bange gedachtes over school, vriendjes, sport, dwanggedachtes, ... te veranderen in opkikkertjes. Wanneer je met dit spel oefent om rustig en normaal te denken, train je jezelf om mentaal sterker te worden.

In plaats van te denken aan alles wat er mis zou kunnen gaan, leer je door positieve, maar wel realistische gedachtes, de zogenaamde opkikkertjes, je angsten aan te pakken. 

 

Doelstellingen
De spelers:

  • oefenen om rustig en normaal te denken;
  • trainen zichzelf om mentaal sterker te worden;
  • leren angsten aan te pakken door positieve, maar wel realistische gedachten.

 

Spelomschrijving
Klim uit de put en ga op weg naar de finish. Bepaal zelf je route of gooi met de dobbelsteen om te weten welke weg je neemt. Zo loop je langs het strand en steek je over met de boot, of ga je door de jungle en kom je giraffen en apen tegen.

Als je op een gekleurde stip komt, pak je een kaartje waarop een bange gedachte staat. Daarna bedenk je een helpende gedachte, een opkikkertje, waardoor je de situatie beter aan zou kunnen. Op de achterkant staat een voorbeeld van zo’n opkikkertje. Voor een opdracht draai je met de pijl. Een opdracht kan zijn: ‘Doe een wens’, ‘Vertel iets goeds over jezelf’ of ‘ Wat is jouw beste opkikker?’. Wie de meeste piekerkaartjes verandert in opkikkertjes, wint.

Na afloop kies je uit de kaartjes die je hebt verzameld een gedachte die je zelf wel eens hebt of waarvan je denkt dat één van de anderen die wel eens heeft. De kaartjes worden besproken. Zo merk je dat iedereen wel eens bang is, en dat daar iets aan te doen valt. In de bijgevoegde informatie lees je meer over faalangst, hoe het te herkennen en wat eraan te doen. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Deze deelsite verzamelt leermiddelen om te werken met leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften en geeft inspirerende collecties om aan de slag te gaan met diversiteit.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Aanstokerij
Organisatie

Ontdek ook