Haal meer uit taal… met E-Validiv!

Een groeiend aantal leerlingen gebruikt thuis een andere taal dan Nederlands. Leerlingen komen ook steeds vroeger in contact met verschillende talen via televisie en het internet. Hoe kan je als leerkracht deze talige diversiteit benutten zonder zelf al deze talen te spreken? Vanaf nu heb je dankzij KlasCement toegang tot E-Validiv (evalidiv.classy.be), een boeiend leermiddel om met de diverse talen in je klas aan de slag te gaan!

Wat is E-Validiv?

E-Validiv is een meertalige digitale leeromgeving die leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs meeneemt op ontdekking in diverse thema’s uit het leergebied wereldoriëntatie. Een van de grootste troeven van E-Validiv is het meertalige aanbod: alle inhoud is beschikbaar in zeven talen, namelijk Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Pools, Spaans en Turks. Een leerling heeft altijd toegang tot de inhoud in twee talen, waaronder Nederlands. Met behulp van een taalswitchknop kan hij/zij wisselen tussen beide talen. Zo kunnen leerlingen hun thuistaal aanwenden om hun leerproces in het Nederlands te ondersteunen of kennismaken met een vreemde taal. De leerkracht legt de taal die de leerling naast Nederlands kan raadplegen vast op basis van de talige achtergrond of de voorkeur van de leerling.

Screenshot Nederlands•••

Screenshot Spaans

Hoe krijg je toegang tot E-Validiv?

E-Validiv is gratis beschikbaar via KlasCement. Als je een profiel hebt op KlasCement, kan je als leerkracht met je logingegevens van KlasCement inloggen op E-Validiv via de link evalidiv.classy.be. Vanaf dan kan je ermee aan de slag! Je maakt een nieuwe klas aan, voegt je leerlingen toe en ontvangt voor elke leerling een persoonlijke login en paswoord. Je kan ook vastleggen welke thema’s de leerlingen kunnen doorlopen en hun leertraject opvolgen.

Meer weten?

Meer informatie over E-Validiv ontdek je op deze bijdrage op KlasCement. Daar vind je een handleiding evenals links naar tutorials op YouTube die je wegwijs maken in E-Validiv.

Meer achtergrondinformatie, begeleiding en oefeningen om te werken aan een open talenbeleid waarin alle talen thuis mogen zijn, is te vinden op metrotaal.be en in het boek ‘Haal meer uit meertaligheid - Omgaan met talige diversiteit in het basisonderwijs’ (Van Praag et al., 2016), uitgegeven bij Acco.

Wij wensen jou bij deze een leerrijke meertalige ervaring toe met E-Validiv!

Naar E-Validiv!

Deel